Wat kost een nieuwe badkamer of een renovatie? Dit zijn de beste oplossingen voor jouw budget

Wist je dat… We tijdens ons leven gemiddeld 92 volle dagen doorbrengen in onze badkamer?! Dan begrijp je snel waarom zoveel mensen investeren in een spiksplinternieuwe badkamer of badkamerrenovatie. Je eigen wellness oase, ingericht volgens al je wensen en behoeften.

Zo’n badkamer make-over vereist echter meestal dat er een stevige duit in het zakje wordt gedaan. Heb je een krapper budget, dan kan het in zo’n geval verstandig zijn om te gaan voor slechts een kleine ‘touch’. Hoe dan ook is het belangrijk om op voorhand je eigen budget en de potentiële kosten vast te stellen.

Gelukkig helpen wij je op weg met een overzicht van de kosten die komen kijken bij een nieuwe badkamer. Zo voorkom jij dat jouw badkamerrenovatie budgettair uit de hand loopt.

Nieuwbouw of renoveren?

Het is belangrijk dat je wensen afgetoetst worden aan zowel je behoeftes als je budget: een volledig nieuwe badkamer is iets duurder en zal een langere tijd in beslag nemen dan een renovatie.

Misschien heb je vorig jaar nog geïnvesteerd in een nieuw toilet of heb je een wastafel die nog niet aan vervanging toe is. Dat zijn belangrijke dingen om mee te nemen in je kostenraming.

Met wat hou je rekening tijdens een badkamerrenovatie?

Net zoals bij een nieuwe badkamer liggen de prijzen bij een badkamerrenovatie niet vast. De kosten kunnen verschillen door het aantal vernieuwingen die nodig of gewenst zijn, alsook de kwaliteit van deze nieuwe elementen in je badkamer. Hieronder sommen wij enkele courante renovatiewerken op met de gemiddelde prijzen.

Leidingwerk

Waterleidingen zijn heel belangrijk voor de aan- en afvoer van water in je badkamer. Bij een totaalrenovatie vervangen wij altijd deze leidingen. Hetzelfde geldt ook voor elektriciteitsleidingen voor stopcontacten of lichtpunten. Worden er inbouwkranen gebruikt of opbouwkranen? Ook deze punten worden klaar gestoken.

Vloerafwerking

Zoals je al verwacht had, kun je niet zomaar elk type vloer gebruiken voor je badkamer. De reden hiervoor is natuurlijk dat je badkamer veel vocht zal bevatten. Toch zijn er een aantal types die we sterk aanbevelen.

De eerste en waarschijnlijk meest populaire optie zijn keramische tegels. Wat keramische tegels zo populair maken is dat ze waterbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende finishes, zoals hout, beton, marmer etc. De meest courante maat is 60 x 60 maar dit kan ook 60 x 120, 90 x 90 of 250 x 100 zijn.

Verder zijn er nog andere opties zoals een gietvloer of een vloer uit vinyl en kurk.

Wandafwerking

De wanden van je badkamer zijn belangrijke elementen voor de look en sfeer die je graag wilt creëren. Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen waaruit je kan kiezen.

Wandtegels zijn natuurlijk het populairst. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, waterdicht en komen in veel verschillende materialen en stijlen. 

Als je met waterbestendige douchepanelen werkt is het de bedoeling om tegelvrij te werken in de doucheruimte.   Deze XL - panelen voor natte ruimtes zijn vrijwel altijd gemaakt van kunststof. De panelen zijn in veel tinten verkrijgbaar.  Mystieke nuances geven een extra dimensie aan de kleuren. Bovendien maakt het egale oppervlak het onderhoud gemakkelijker dan ooit tevoren.  Van crème tot antraciet, van koper tot zachtgeel. Daardoor is er altijd een paneel te krijgen dat perfect past bij de sfeer van jouw badkamer. Er zijn egale panelen, maar ook panelen met een interessant patroon dat bijvoorbeeld marmer, leisteen of houtnerven benadert.   Op deze manier kun je je doucheruimte vrijwel naadloos afwerken.

Aqua sensa of cementstuc kan voor een unieke sfeer zorgen in je badkamer. Dit zorgt voor een heel warme uitstraling. Dit is een naadloze en waterbestendige techniek die zorgt voor een onderhoudsvriendelijke, kras en stootvaste uitvoering. 

Een andere optie voor je wandafwerking is mortex. Dit is een waterdichte pleister die voor een betonlook zorgt.

Een andere populaire optie is het behangen of schilderen van je badkamer. Het is echter aangeraden om dit alleen te doen op zones die droog blijven en minder geschikt voor een ‘spatmuur’.

De wand van de douche wordt zowiezo met een waterwerende doek bekleed tot boven. Daarna wordt de wandafwerking voorzien.

Sanitaire installaties

Bij sanitaire installaties zoals een toilet, bad, douche, kraanwerk, doucheglas of wastafel heb je ook veel keuze in verschillende soorten uitvoeringen. Wij werken steevast met A-merken. Door de reputatie en goede naamsbekendheid van dit merk, kunnen wij ook de garantie nakomen.   

 • Prijs toilet: gemiddeld € 400 – 1.000
 • Prijs bad: gemiddeld € 900 – 4.000
 • Prijs douche: gemiddeld € 900 – 5.000
 • Prijs wastafel: gemiddeld € 900 – 3.000
 • Prijs kraanwerk: gemiddeld 200 €
 • Prijs doucheglas: vanaf 800 €

En wat met de extra’s? 

Er zijn nog andere keuzes die het kostenplaatje kunnen beïnvloeden. Dit staat in principe los van de totale basis renovatie, maar wij bieden dit eveneens aan. Hou rekening dat dit eveneens een invloed heeft op de kostprijs.

 • Moet de bestaande Velux vervangen worden?
 • Moeten de deurlijsten weggewerkt worden?
 • Dient het plafond vernieuwd te worden? 
 • Komt er maatmeubilair aan te pas? 
 • Moet de badkamerdeur vernieuwd of van draairichting veranderd worden?
 • Moet er ventilatie via muur of dak bijkomen of vernieuwd worden?
 • Dient de kleinste ruimte (toilet) ook vernieuwd te worden?  

Kun je premies krijgen voor een badkamerrenovatie?

Onder bepaalde voorwaarden kan je in aanmerking komen voor premies voor je badkamerrenovatie. Maak er dus zeker gebruik van!

Zoeken naar premies per gemeente: premiezoeker.be

Overkoepelende renovatiepremieMijn verbouwpremie.be  

Verlaagd btw-tarief: 6% btw ipv 21%

Tot slot

Met dit alles in het achterhoofd, hou je er toch best rekening mee dat een totaalrenovatie van een medium badkamer (met breekwerk en schilderwerk) al snel varieert tussen de €25.000 en €28.000;   Je kan het budget eveneens beïnvloeden door het breekwerk zelf uit te voeren.

Het kostenplaatje van een badkamerrenovatie hangt af van heel wat keuzes en factoren. Hoe duur je nieuwe badkamer wordt, hangt vooral af van de keuzes die je zelf maakt.  

Daarom is het vooral belangrijk om op voorhand te bepalen hoe duur die badkamer van jou precies mag worden.  

 

We staan je graag met raad en daad bij, om de juiste keuzes te maken om je budget te respecteren en om uiteraard je droombadkamer te verwezenlijken.

Wat kost een nieuwe badkamer of een renovatie Dit zijn de beste oplossingen voor jouw budget

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Servicedienst

Service en onderhoud zijn twee van onze kernbegrippen. Service is voor ons geen loze belofte, maar een engagement naar onze klanten toe.

Dit vertaalt zich in twee techniekers die elke dag de baan opgaan om problemen zo snel mogelijk op te lossen. En daar gaan we ver in, zit je in de kou, dan doen we er alles aan om de dag zelf nog bij je langs te komen.

Van oktober tot april werken onze techniekers ook in het weekend. (enkel voor eigen klanten)

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Wij wensen gecontacteerd te worden omtrent