Het perfecte stappenplan voor een vlekkeloze badkamerrenovatie.

Is jouw badkamer toe aan een nieuwe, frisse look? Je bent niet de enige! We brengen heel wat tijd van ons leven door binnen de vier muren van onze badkamer.

Toch kan zo’n badkamerrenovatie erg ‘slopend’ zijn (heb je ‘m?). Er komt heel wat tijd, moeite en vaak ook breek- of sloopwerk bij kijken. Met zo’n investeringen in je kielzog zou het jammer zijn als je niet in extase bent door het eindresultaat. Daarom kan een stappenplan handig zijn om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Badkamerinspiratie verzamelen

“Een doel zonder plan is slechts een wens,” luidt het gezegde. Net daarom start jij je badkamerrenovatie met een plan. Een eerste aanzet daarvoor kan een moodboard (of prikbord op Pinterest) zijn. Je denkt na over alle elementen in je badkamer en welke stijlen je het beste bevallen. Dit zorgt ervoor dat je niet in dilemma’s komt vast te zitten en steeds een goed beeld hebt van wat je wensen precies zijn. Aarzel niet om je vrienden en familie te vragen naar eventueel badkameradvies of haal inspiratie uit hun badkamers.

Het kan ook handig zijn om op voorhand je droombadkamer eens uit te tekenen. Zo heb je een beter overzicht van de positie van alle meubels alsook de accessoires. Je kunt alle afmetingen van je badkamer (in centimeter) delen door 50 om een schaal te hebben van 1/50. Zo is het mogelijk om je badkamer te schetsen op een A4-blad. Hieronder vind je standaardafmetingen van verschillende toestellen.

Standaardafmetingen sanitair

 • enkele wastafel
  80 à 90cm breed – 60cm diep ( 1,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
   
 • dubbele wastafel
  minimum 130cm breed – 60cm diep ( 2,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
   
 • kolomkast
  40cm of 60cm breed – 34cm diep ( 0.8cm x 0.7cm of 1.2cm x 0.7cm op schaal 1/50)
   
 • toilet
  90 cm breed – 130cm diep met ruimte voor zitten inbegrepen ( 1.8 x 2.6cm op schaal 1/50)
   
 • vierkante douche
  minimaal 80 x 80cm tot 100x100cm ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
   
 • rechthoekige douche of inloopdouche
  Van 120cm tot 200cm breed – 90cm tot 110cm diep ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
   
 • bad
  Van 170 x 70cm (vrij klein) tot 190cm x 90cm (heel ruim) – ( 3.4 x 1.4cm of 3.8 x 1.8cm op schaal 1/50)
   

Bepaal het budget van je badkamerrenovatie

Het plannen van je badkamer loopt uiteindelijk hand in hand met het bepalen van je budget. De kosten kunnen hoog uitvallen als je niet op voorhand beslist hoeveel je wilt uitgeven aan je badkamerrenovatie.

Afbreekwerken

Indien je de afbreekwerken zelf kan doen, kun je al heel wat kosten drukken. Desnoods kunnen familie en/of vrienden een handje toesteken. Als dit niet gedaan hoeft te worden door de vakman zal je renovatie goedkoper uitvallen. Zorg dat je alle rommel van de werken ook zelf wegdoet!

Tip om budget te sparen tijdens je renovatie

Je wilt natuurlijk je badkamer vernieuwen, maar het is mogelijk dat er zich elementen in je badkamer bevinden die nog niet aan vervanging toe zijn. Misschien zijn de wandtegels nog in prima staat of heb je je kolomkast nog maar pas aangeschaft. Hoe meer elementen in je badkamer nog niet aan vervanging toe zijn, hoe lager je kosten.

Badkamerprijzen vergelijken

Badkamermeubilair of -materialen kun je in veel verschillende soorten vinden. Probeer zeker meerdere prijzen te vergelijken voor producten die je interesse wekken. Een kolomkast, een wastafel of zelfs een kraan zijn in eindeloos veel verschillende stijlen, kleuren en formaten beschikbaar. Je kan je hier uiteraard door ons laten bijstaan.

Hoeveel kost een badkamerrenovatie?

Nu je een budget hebt bepaald en prijzen hebt vergeleken kun je het kostenplaatje berekenen. Vergeet hier zeker de kleine details niet! Dat is namelijk de beste manier om er voor te zorgen dat je tijdens je badkamerrenovatie niet tegenover onverwachte kosten komt te staan.

Bij een complete badkamerrenovatie zal je kosten hebben voor leidingwerken, vloerwerken, muurwerken en plafondwerken.

Bij een kleine badkamerrenovatie waar je specifieke elementen uit je badkamer verandert kunnen deze kosten variëren.

Bezoek onze blog voor een gedetailleerd artikel over kosten bij een badkamerrenovatie.

Heel belangrijk: Vergeet niet om je leidingen te controleren of laat ze controleren door een vakman. De leidingen kunnen soms kalk of vuil bevatten!

Indien je de plaats wilt veranderen van je douche of bad zullen er misschien ook nieuwe leidingen aangebracht moeten worden.

Shoppen voor je badkamer!

Moodboard klaar, budget berekend? Dan is het nu tijd voor het leukste deel: shopping! Nu je alles hebt uitgestippeld en berekend is het tijd voor de aanschaf van alle badkamermeubels en materialen. Probeer alles ongeveer op dezelfde dag of dagen te bestellen. De reden hiervoor is dat er zo minder kans is dat er meubels of materialen zijn die niet meer in stock zijn.

Stel dat je de douchekop in dezelfde kleur wilt als de bijhorende kraan maar ze niet op dezelfde dag bestelt, bestaat de kans dat de stock van de matching kraan leeg is op je volgende shoppingtrip. Door alles aan te schaffen op hetzelfde moment voorkom je frustrerende scenario’s.

Hulp bij je stappenplan voor je badkamerrenovatie

Twijfel je over je renovatie of heb je geen tijd om alles zelf te doen? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. Als ervaren aannemer in badkamerrenovatie van A tot Z kunnen we je zowel helpen met het coördineren als kiezen van de juiste materialen.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Servicedienst

Service en onderhoud zijn twee van onze kernbegrippen. Service is voor ons geen loze belofte, maar een engagement naar onze klanten toe.

Dit vertaalt zich in twee techniekers die elke dag de baan opgaan om problemen zo snel mogelijk op te lossen. En daar gaan we ver in, zit je in de kou, dan doen we er alles aan om de dag zelf nog bij je langs te komen.

Van oktober tot april werken onze techniekers ook in het weekend. (enkel voor eigen klanten)

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Wij wensen gecontacteerd te worden omtrent