Zo kies je de perfecte douchekraan!

Bij elke badkamer, of het nu een totaalrenovatie of een nieuwbouw betreft, is de keuze van een sanitair kraan heel belangrijk.

Wil je een perfecte doucheruimte creëren en ben je daarom op zoek naar de juiste douchekraan? Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees snel verder en bereid je goed voor op de keuze voor jouw nieuwe douchemengkraan!

Bij de keuze voor een nieuwe douchekraan  is het design en uiterlijk natuurlijk een belangrijk, maar niet het enige sleutel aspect. Denk eens ook goed na over de functionaliteiten van de mengkraan; zal je tevreden zijn met een klassieke douchekraan of ben je bereid om in een thermostatische douchekraan te investeren? Focus ook op de bediening van de kraan. Dan hoef je alleen nog maar de details te verfijnen.

Welke soorten douchekranen zijn er?

Standaard douchekraan

Klassieke douchekraan  ken je zeker goed. Je kunt hem gewoon middels een hendel of middels twee grepen bedienen. Hij is vrijwel goedkoop, maar beschikt over geen speciale functionaliteiten. Als je doorgaans een snel douche neemt en je budget beperkt is, dan is een standaard douchekraan een goeie keuze.

Thermostatische douchekraan

Thermostatische douchekraan  is een trede hoger dan een standaard douchemengkraan. Het levert een aantal voordelen op. Hij werkt in principe net als een standaard douchemengkraan, maar hij mengt het water sneller en houdt de temperatuur tijdens het douchen constant, ongeacht de schommelingen in de watertoevoer.

Bovenop zijn thermostatische mengkranen doorgaans voorzien van allerlei handige functies voor je veiligheid, zoals temperatuurbegrenzers en technologieën die het oppervlak van de kraan koud houden. En we mogen niet vergeten te zeggen dat een thermostatische douchekraan ook zuinig is, daar je de juiste temperatuur hoeft niet meer eindeloos te zoeken.

Denk aan de montagewijze

Standaard opbouw douchekraan

De opbouwmontage is de meest voorkomende oplossing en het aanbod aan opbouw douchekranen is daarom enorm. Opbouwdouchekraan dient gewoon aan de wand op de bestaande wateraansluiting bevestigd te worden. Hou bij deze type kraan echter de hartafstand in het achterhoofd.

Inbouw douchekraan

Inbouw douchekraan is een stijlvolle, maar duurdere oplossing. Alles is netjes weggewerkt in de muur en enkel de afdekset doe de job. Inbouwkraan is vooral geschikt voor een complete badkamerrenovatie of voor een nieuwbouw, gewoonweg wanneer je de waterleiding renoveert en de muur sowieso afbreekt.

Bij deze type kraan moet je nog in het compatibele inbouwdeel  investeren. Zonder hiervan zal de kraan simpelweg niet werken. Het nadeel? Eens je voor een bepaald merk kiest, moet je daarna altijd voor dit merk kiezen, afdeksets en inbouwdelen van verschillende producenten zijn met elkaar niet compatibel.

 

Welke kraanbediening is de juiste?

Eéngreeps douchekraan - het bedienen van een douchekraan met hendel is snel en efficiënt. Met een handomdraai krijg je de gewenste temperatuur alsook het juiste watervolume, wat ook eens water bespaart.

Tweegreeps douchekraan - deze variant werd in het verleden veel gebruikt. Daarom is deze type kraan perfect om een retro gevoel te creëren. Het watervolume en de watertemperatuur regel je zelf door middel van twee draaiknoppen.

Thermostatische douchekraan met knopbediening - de snelste en de meest comfortabele kraanbediening. Je hoeft de juiste watertemperatuur niet lang in te stellen. Met een druk op de knop levert de kraan lekker warm water. Bovendien blijft de watertemperatuur constant, zelfs als de toevoer fluctueert.

Bij een totaalrenovatie badkamer helpen wij u altijd met de juiste keuze.   

 

Met of zonder accessoires?

  • Douchekraan met accessoires – de kraan kan van fabriek uitgerust zijn met andere nodige toebehoren, zoals een handdouche  en doucheslang . Hiermee krijg je een volledige set, die bij elkaar past en is doorgaans extra voordelig.
  • Douchekraan zonder accessoires  de kraan is voorzien van geen extra uitrusting. Je heeft dus een prima kans om de doucheslang en de handdouche volgens je smaak en behoeften uit te kiezen.

Kleur bepaalt de sfeer

Douchekranen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een aantal strakke kleuren. Zo kunt je kiezen voor de klassieke chromen look of trendy kleuren zoals zwart of goud. Bedenk eens goed welke afwerking beter voor je situatie is. Lijd je aan echt hard water? Vermijd dan liever de zwarte kleuruitvoering en kies voor de klassieke uitvoeringen zoals chroom of rvs. Met de juiste accessoires en tegels krijg je ook met een chroom kraan de chiqué moderne uitstraling.   Of wil je echt kiezen voor je zwarte kraan, investeer dan zeker in een waterverzachter.

Speciale PVD-kleurvarianten:

Kranen afgewerkt middels deze speciale technologie hebben heldere kleuren en bieden geweldige mechanische eigenschappen. Namelijk is het oppervlak drie keer harder dan chroom en garandeert tien keer hogere weerstand tegen corrosie en krassen. Voor deze speciale afwerking kunt je terecht bij hansgrohe, CEA, Vola en Grohe.

Onderhoud & service

Het hart van elke mengkraan is ongetwijfeld de kardoes. Dit klein, maar belangrijk onderdeeltje zorgt voor het probleemloze mengen van koud en warm water. Een douchemengkraan uitgerust met een hoogwaardige kardoes met keramische schijven is dus zeker een aanrader.   Bij veel kalk in het water kan dit voor problemen zorgen.  Dit onderdeel verstopt en verkalkt dan volledig.   U kan een waterverzachter zetten om dit te verhelpen.  Onze servicetechniekers kunnen dit ook herstellen indien nodig.

 

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Servicedienst

Service en onderhoud zijn twee van onze kernbegrippen. Service is voor ons geen loze belofte, maar een engagement naar onze klanten toe.

Dit vertaalt zich in twee techniekers die elke dag de baan opgaan om problemen zo snel mogelijk op te lossen. En daar gaan we ver in, zit je in de kou, dan doen we er alles aan om de dag zelf nog bij je langs te komen.

Van oktober tot april werken onze techniekers ook in het weekend. (enkel voor eigen klanten)

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Wij wensen gecontacteerd te worden omtrent